1896 pd header(19)
Open

Nieuws

02/10/2024

Wetgeving winterbanden in Duitsland, Frankrijk en Zweden

Wetgeving winterbanden in Duitsland, Frankrijk en Zweden
Vanaf het najaar van 2024 veranderen de regels voor winterbanden in Duitsland, Frankrijk en Zweden. Deze nieuwe wetgeving bepaalt dat banden alleen als winterbanden worden beschouwd als ze het sneeuwvloksymbool (3PMSF) en een M+S-codering hebben. Alleen de M+S-codering is niet meer voldoende.

In Duitsland moeten vanaf 1 oktober 2024 winterbanden voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool. Tot die datum mogen banden die vóór 2018 zijn geproduceerd en alleen een M+S-codering hebben nog gebruikt worden. Het gebruik van winterbanden is verplicht bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw of ijs.

In Frankrijk zijn winterbanden verplicht in bergachtige gebieden tussen 1 november en 31 maart. Als alternatief zijn sneeuwkettingen toegestaan. Vanaf 1 november 2024 worden banden alleen als winterband erkend als ze het sneeuwvloksymbool hebben. Banden met enkel een M+S-codering voldoen dan niet meer.

In Zweden veranderen de regels op 1 december 2024. Voor voertuigen tot 3.500 kg moeten winterbanden vanaf die datum het sneeuwvloksymbool dragen. Aanhangers tot 3.500 kg moeten bij winterse omstandigheden ook op winterbanden rijden. Banden met alleen een M+S-codering mogen voor deze voertuigen nog tot 1 december 2028 gebruikt worden.

Deze wijzigingen maken duidelijk dat alleen winterbanden met het sneeuwvloksymbool vanaf 2024 de standaard zijn in deze drie landen.

Terug naar overzicht